Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά είναι ακριβώς αυτό που μερικοί εκτροφείς υποβάλλουν (κατά παράδοση και κατ΄ απαίτηση των υποψήφιων αγοραστών ) σε διάφορα μέρη του κόσμου τους καθαρόαιμους σκύλους αμέσως μετά τη γέννηση. Δύο ειδών χειρουργικές επεμβάσεις είναι συνήθεις:  το κόψιμο των αυτιών και αυτή της ουράς. Ήταν παλαιότερα, πριν απαγορευτούν από τη νομοθεσία πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά, ρουτίνα σε ορισμένες φυλές, όπως τα Dobermann, Cocker Spaniel, Boxers,  Schnauzers και διάφορα ποιμενικά (π.χ. Καυκάσου).

Θεωρείται -ηθικά και νομικά- απάνθρωπος και ανώφελος ακρωτηριασμός του σκύλου και διώκεται ποινικά με χρηματικό πρόστιμο και φυλάκιση ( Νόμος 4235/2014, 4351/2015 –ΦΕΚ Α32-11/2/2014, ΑΡΘΡΟ 6, §3 ΚΑΙ ΑΡΘΡΟ 16, §α. ).

Η γενική αναισθησία που απαιτείται, σε πολύ νεαρή ηλικία θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ζώου, ενώ το εκθέτει σε προβλήματα και επιπλοκές από αιμορραγίες και μολύνσεις. Ακόμη, πρέπει να αναφερθεί πως ο σημαντικός πόνος και η ταλαιπωρία της επέμβασης, μειώνει την ευζωία του κουταβιού. Οι ουρές μπορούν επίσης, να αναπτύξουν ένα είδος νεοπλασίας (όγκος νεύρων-νευρίνωμα).

Οι μελέτες δείχνουν ότι τα σκυλιά επικοινωνούν συναισθήματα προς τρίτους, όπως η χαρά, ο θυμός και ο ενθουσιασμός που τα εκδηλώνουν με κούνημα της ουράς τους, τόσο προς άλλα σκυλιά, όσο και προς τους ανθρώπους. Στερώντας τους το μεγαλύτερο μήκος της ουράς τους, στερούνται και ένα μέσο έκφρασης των συναισθημάτων τους, σημαντικό χαρακτηριστικό  του είδους τους.

           Τα οφέλη από τον ακρωτηριασμό της ουράς σε ζώα κυνηγιού και εργασίας (τσοπανόσκυλα), με σκοπό να αποτραπούν οι τραυματισμοί κατά τη διάρκεια του κυνηγίου ή της βοσκής είναι αμφιλεγόμενα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι σε φυλές, όπως τα Boxers, οι ουρές τους και τα αυτιά τους πληγώνονται, επειδή είναι υπερδραστήρια ή από τη φύλαξή τους σε κλουβιά. Μερικοί ιδιοκτήτες και εκτροφείς πιστεύουν ότι η περικοπή των αυτιών μειώνει τις πιθανότητες των λοιμώξεων. Αυτό δεν ευσταθεί, καθώς οι τραυματισμοί και οι σπάνιες μολύνσεις είναι μικρής σοβαρότητας και αντιμετωπίζονται εύκολα. Οι έρευνες (κυρίως στις ΗΠΑ) δείχνουν ότι το 80 τοις εκατό των σκύλων αυτών των φυλών δεν θα πάθει ωτίτιδες, ανεξάρτητα της κοπής των πτερυγίων των αυτιών.

                Άλλωστε, σταθμίζοντας τα οφέλη και την αμφιλεγόμενη αισθητική, είναι σαφές ότι λόγω φιλοζωίας, κανένα κουτάβι δε θα έπρεπε να υποβάλλεται σε αυτή τη διαδικασία, καθώς κανένα δεν είδε τον εαυτό του σε καθρέφτη και ζήτησε τέτοια επέμβαση για να γίνει ομορφότερο, μέσα από πόνο και πιθανές επιπλοκές. Η όλη “αισθητική” διαδικασία και προσέγγιση αφορά αποκλειστικά τους εκτροφείς και τους ιδιοκτήτες που θεωρούν πως έτσι ολοκληρώνεται η μορφολογική «καθαροαιμία» του σκύλου.

Κυριακίδου Μαρία

Κτηνίατρος - Θεσσαλονίκη

ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ - ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

riko

Τερψιθέας 13 & Καπετάν Ντόγρα Πυλαία Θεσσαλονίκη

Τηλ 2310-934743, 6944224233,

Οι συνεργασίες μας

facilities

 

επικοινωνία με την κτηνίατρο

 

.Vet Tech

 

Είσοδος στο Petshop μας

Επιλεγμένα Δημοσιεύματα

  • Αρχικό
  • Τίτλος
  • Ημερομηνία
  • Τυχαία
φόρτωση περισσοτέρων κρατήστε το πλήκτρο SHIFT για να τα φορτώσετε όλα φόρτωση όλων

Αγγελίες

  • Αρχικό
  • Τίτλος
  • Ημερομηνία
  • Τυχαία

Φωτογραφίες

Our website is protected by DMC Firewall!