Γατών

ΕΜΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΓΑΤΕΣ - ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

vetdoc.gr cat vomiting2

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΜΕΤΟ ΣΤΙΣ ΓΑΤΕΣ

 Ο έμετος μπορεί να είναι αποτέλεσμα από κάτι μικρής σημασίας, όπως κατανάλωση του γεύματος της πολύ γρήγορα ή μπορεί να είναι σημάδι μιας πολύ πιο σοβαρής κατάστασης που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Συνήθως, μια γάτα κάνει έμετο, επειδή έφαγε κάτι που την πείραξε, έφαγε πάρα πολύ ή έπαιξε πάρα πολύ σύντομα μετά το δείπνο. Ο έμετος μπορεί επίσης, να σχετίζεται με γαστρεντερική ή συστηματική διαταραχή (π.χ. νεφρικής ανεπάρκειας).

  • Ορισμένες από τις συχνές αιτίες για ένα ξαφνικό επεισόδιο εμέτου ή οξέος εμετού, μπορεί να είναι:

Βακτηριακή λοίμωξη του γαστρεντερικού σωλήνα

Διατροφικά αίτια (αλλαγή διατροφής ή τροφική δυσανεξία)

Ξένα σώματα (παιχνίδια, τριχόμπαλες) στο στομάχι ή στο έντερο

Εντερικά παράσιτα

Οξεία νεφρική ανεπάρκεια

Οξεία ηπατική ανεπάρκεια ή φλεγμονή της χοληδόχου κύστης

Παγκρεατίτιδα

Μετεγχειρητική ναυτία

Τοξίνες ή χημικές ουσίες

Ιογενείς λοιμώξεις

Ορισμένα φάρμακα.

  • Τι πρέπει να κάνω εάν η γάτα μου κάνει έμετο συχνά;

Μια περιστασιακή, μεμονωμένη περίοδος εμέτου μπορεί να είναι αποδεκτή.

Ωστόσο, ο συχνός έμετος μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας πιο σοβαρής κατάστασης. Καλύτερα να πάτε τη γάτα σας και οι κτηνίατροι με μια πλήρη εξέταση να διαγνώσουν.

Περισσότερα...

ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΩΣΗ ΓΑΤΑΣ - ΜΟΛΥΝΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ- ΠΡΟΛΗΨΗ

ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΩΣΗ:

ΕΙΝΑΙ Η ΓΑΤΑ ΜΑΣ «ΔΗΜΟΣΙΟΣ Ή ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ» ?

Η τοξοπλάσμωση της γάτας είναι νόσημα που οφείλεται στο πρωτόζωο κοκκίδιο Toxoplasma gondii και μολύνει πάνω από 200 είδη θηλαστικών (γάτα, σκύλος, μικρά και μεγάλα μηρυκαστικά, χοίρος, τρωκτικά κατοικίδια και άγρια, καθώς και πτηνά).

Πώς μολύνεται ο άνθρωπος? Ο άνθρωπος και τα διάφορα είδη θηλαστικών και πτηνών, που είναι οι ενδιάμεσοι ξενιστές του παράσιτου αυτού, μολύνονται όταν καταπιούν:

Α) ώριμες ωοκύστεις του τοξοπλάσματος από το έδαφος με την τροφή, όπως ωμά λαχανικά, φρούτα κ.ά.

Β) τοξοπλασμικές κύστεις με την κατανάλωση ωμού ή μισοψημένου κρέατος μολυσμένου χοίρου, μηρυκαστικών και πτηνών, και με τη δοκιμή ωμού μίγματος κιμά κατά την προετοιμασία του, και τέλος

Γ) ενδομητρικά κατά την εγκυμοσύνη, όταν η μητέρα βρίσκεται στην οξεία φάση της τοξοπλάσμωσης.

Περισσότερα...

ΤΡΙΧΟΜΠΑΛΛΕΣ - ΤΡΙΧΟΒΕΖΟΑΡΙΑ ΣΤΙΣ ΓΑΤΕΣ

 cat hair balls

Κυριακίδου Μαρία

Κτηνίατρος Θεσσαλονίκη

Οι τριχόμπαλλες (ή τροχοβεζοάρια) στις γάτες είναι δυσάρεστες.

Και δεν είναι μόνο δυσάρεστο για το άτομο που έχει επιφορτιστεί τον καθαρισμό τους. Στις ίδιες τις γάτες, είναι πιθανό να προκαλέσουν εντερικές αποφράξεις, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Είναι δεδομένο ότι η γάτα σας θα επιχειρεί πάντα να καθαρίσει και να καλλωπίσει τον εαυτό της, γι αυτό θα δούμε τι μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε τις τριχόμπαλλες στο ελάχιστο.

Τι προκαλεί τις τριχόμπαλλες στις γάτες;

Οι τριχόμπαλλες μπορεί να είναι αηδιαστικές, αλλά αποτελούν αποτέλεσμα της υγιούς φροντίδας και αυτοπεριποίησης της γάτας σας. Όταν η γάτα σας περιποιείται τον εαυτό της, τα μικρά αγκαθάκια που έχει στη γλώσσα της παγιδεύουν και νεκρές τρίχες, οι οποίες στη συνέχεια μπορεί να καταποθούν. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των τριχών περνάει όλη τη διαδρομή μέσω της πεπτικής οδού χωρίς προβλήματα. Αλλά, εάν κάποια τρίχα παραμείνει στο στομάχι, μπορεί να σχηματίσει με τη συσσώρευση και άλλων μια τριχόμπαλλα. Τελικά, η γάτα σας θα κάνει εμετό την τριχόμπαλλα στην προσπάθειά της να απαλλαγεί από αυτή. Επειδή η τριχόμπαλλα θα περάσει μέσα από το στενό οισοφάγο κατά την έξοδό της, παίρνει συχνά λεπτή και σωληνοειδή μορφή, αντί για το κλασσικό αναμενόμενο στρογγυλό σχήμα.

Τριχόμπαλλες στις γάτες είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε μακρύτριχες φυλές, όπως Περσικές και Main Coon. Οι γάτες με τριχόπποια ή που περιποιούνται τον εαυτό τους καταναγκαστικά είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν τριχοβεζοάρια, επειδή τείνουν να καταπιούν πολλές τρίχες. Πιθανόν να έχετε παρατηρήσει ότι η γάτα σας δεν είχε τριχόμπαλλες όταν ήταν γατάκι, αλλά αυτές εξελίχθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό - οι γάτες μεγαλώνοντας γίνονται πιο έμπειρες στην περιποίηση του τριχώματος και συνεπώς πιο ικανές στην αφαίρεση των τριχών από τη γούνα τους με τη γλώσσα τους, πράγμα που σημαίνει περισσότερα τριχοβεζοάρια.

Τα συμπτώματα των τριχόμπαλλων στις γάτες:

Μερικά κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν: σιαλόρροια, πτυαλισμό (συνεχείς κινήσεις μάσησης), και τάση για έμετο. Συνήθως, μετά από αυτά, ακολουθεί έμετος σε σχετικά σύντομο διάστημα.

Εάν παρατηρήσετε τα παρακάτω συμπτώματα από τριχόμπαλλες, φροντίστε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας, καθώς θα μπορούσαν να υποδηλώνουν κίνδυνο έμφραξης του πεπτικού συστήματος.

Συνεχιζόμενος έμετος, με πτυαλισμό και τάση για έμετο, χωρίς να ακολουθούνται από εξαγωγή τριχοβεζοαρίου,

• Ανορεξία,

• Λήθαργος,

• Δυσκοιλιότητα ή διάρροια.

Προληπτικά και Θεραπευτικά μέτρα:

Τίποτα δεν μπορεί να γίνει για να αποτρέψει εντελώς το σχηματισμό των τριχόμπαλλων στις γάτες, αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισής τους στη γάτα σας ή να μειώσουν τη συχνότητά της.

Βουρτσίστε τακτικά τη γάτα σας. Όσες περισσότερες νεκρές τρίχες αφαιρέσετε από τη γάτα σας, τόσο λιγότερες θα καταλήξουν στο στομάχι της. Άλλωστε το χτένισμα ή το βούρτσισμα της γάτας σας σε καθημερινή βάση αποτελούν ένα διασκεδαστικό τρόπο για να δεθείτε συναισθηματικά με αυτήν. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε τη γάτα σας να συνηθίσει το βούρτσισμα, επισκεφτείτε έναν επαγγελματία groomer που θα αναλάβει την περιποίηση και το κούρεμα (ειδικά για τις μακρύτριχες γάτες) κάθε έξι μήνες ή όταν είναι αναγκαίο.

Δώστε στη γάτα σας μια εξειδικευμένη "φόρμουλα για τριχόμπαλλες», προσθέτοντάς την στην τροφή της. Πολλοί κατασκευαστές τροφών κατοικίδιων ζώων ενσωματώνουν αυτές τις ουσίες στις γατοτροφές. Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες που βελτιώνουν την υγεία του τριχώματος της γάτας σας, ελαχιστοποιούν την τριχόπτωση και διευκολύνουν την απόβολή των τριχόμπαλλων από το πεπτικό σύστημα.

Χρησιμοποιήστε ένα προϊόν κατά των τριχόμπαλλων ή καθαρτικό. Υπάρχει ένας αριθμός διαφορετικών προϊόντων στην αγορά σήμερα, οι περισσότερες από τις οποίες είναι ήπια καθαρτικά.

Αποθαρρύνετε την υπερβολική περιποίηση. Αν υποψιάζεστε ότι οι τριχόμπαλλες στη γάτα σας είναι αποτέλεσμα του καταναγκαστικού καλλωπισμού, προσπαθήστε να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας να κάνει κάποια άλλη ευχάριστη δραστηριότητα, αντί να γλείφει το τρίχωμά της. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη δραστηριότητα του να παίξει με ένα νέο παιχνίδι μόνη της ή μαζί σας.

ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ - ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

riko

Τερψιθέας 13 & Καπετάν Ντόγρα Πυλαία Θεσσαλονίκη

Τηλ 2310-934743, 6944224233,

Οι συνεργασίες μας

facilities

 

επικοινωνία με την κτηνίατρο

 

.Vet Tech

 

Είσοδος στο Petshop μας

Επιλεγμένα Δημοσιεύματα

  • Αρχικό
  • Τίτλος
  • Ημερομηνία
  • Τυχαία
φόρτωση περισσοτέρων κρατήστε το πλήκτρο SHIFT για να τα φορτώσετε όλα φόρτωση όλων

Αγγελίες

  • Αρχικό
  • Τίτλος
  • Ημερομηνία
  • Τυχαία

Φωτογραφίες

Our website is protected by DMC Firewall!